Soutěž v litevské Kleipedě

Ve dnech 14. - 20. 10. 2003 proběhla mezinárodní sborová soutěž Statys Šimkus Internatinal Choir Competition v litevské Kleipedě s účastí FKPS.
Do Litvy jsme vyrazili přes Polsko, kde jsme měli koncert ve Varšavě v kostele sv. Josefa, který je součástí františkánského mužského kláštera. Přijetí od tamních mnichů bylo velmi milé a nezapomenutelně se nám zapsali do kroniky.
Ráno jsme strávili rychlou prohlídkou centra Varšavy a poté jsme pokračovali do města Bialystok, kde se nám dostalo neméně vřelého přijetí od členů katedrálního sboru Carmen a jejich rodin. I v Bialystoku proběhl koncert a následující den jsme již vyrazili směr Kleipeda. Cestou jsme ještě navštívili Horu křížů, posvátné litevské místo s více než tisícem křížů.
Velmi silným zážitkem tohoto zájezdu bylo ubytování v Kleipedě, ale přes veškeré peripetie jsme v sobotu 18. 10. byli připraveni na soutěž stejnohlasých sborů, kde jsme vystoupili s programem: B. Martinů Zavírání lesa, E. Balsys Oi teka bega a V. Neumann Nářek opuštěné Ariadny. Odpoledne jsme měli trochu času na prohlídku města a večer jsme ještě vystoupili v rámci koncertu Friends for friends. Další den jsme se dověděli, že jsme vyhráli naši kategorii a jsme nominováni do soutěže o Grand Prix, která proběhla hned v zápětí v odpoledních hodinách a v podání FKPS zazněly skladby Jeus Christe, ščedrý kněže, J. H. Gallus Surrexit Christus et illuxit, P. G. Česnokov Světě tichij, V. Miškinis Ave Regina.
Večer jsme byli oceněni za nejlepší interpretaci skladby národního autora, což byla skladba V. Neumanna Nářek opuštěné Ariadny, a za nejlepší interpretaci povinné skladby E. Balsyse Oi teka bega s důrazem na perfektní výslovnost litevštiny, což nás všechny velmi potěšilo i pobavilo. Vrcholem večera pak bylo naše ocenění jako nejlepšího sboru na soutěži cenou Grand Prix. Po takovém úspěchu nám ani nevadilo, že následujících 17h strávíme non-stop jízdou v autobusu do Prahy.

Print this page
Date and time of printing: 19.03.2024 03:03:31
Title: Soutěž v litevské Kleipedě | FKPS.cz
Source: /www/en/fotogalerie/2003/soutez-v-litevske-kleipede.html
KONTAKT

FOERSTROVO KOMORNÍ PĚVECKÉ SDRUŽENÍ

Address:

Rostovská 127/11, 101 00, Praha 10

IČO: 003 129 75

Name of bank: FIO Banka

Account number: 2701312030

Bank code: 2010

Reg. MV ČR dne 28. 11. 1990

pod č.j. VSP/1-3347/90-R

Telefon: +420 602 228 545
E-mail: fkps@fkps.cz
This site uses cookies. By staying on this website you agree to their use. Find out more here.