Turné po Skandinávii

Ve dnech 19. - 28. září jsme uskutečnili koncertní turné po skandinávských státech. První zastávkou bylo německé přístavní město Hamburk, které jsme navštívili cestou k Baltskému moři, a nocleh v městečku Albersdorf. Poté jsme pokračovali přes Dánsko až do přístavu Hirtshals, odkud jsme pokračovali trajektem do norského přístavu Kristiansand, kde jsme přenocovali. Další den jsme už obdivovaly krásy Norska, první zastávkou byl Setesdal Mineral Park v městečku Evje, dále dvojitý vodopád v blízkosti vesnice Vidfoss a další vodopád Tvinde zvaný Nevěstin závoj u města Voss. Večer jsme dorazili do přístavu Bergen, kde jsme prozatímně zakotvili na dvě noci. Příští den jsme měli možnost shlédnout okolí přístavu z výšky 320 m n. m. hory Floyen, kam jsme se dopravili lanovkou. Další zajímavou zastávkou byl dřevěný kostel Fantoft Stavkirke nedaleko Bergenu, který patří mezi nejstarší zachované kostely v Norsku. K večeru jsme se přesunuli na ostrov Stord, kde jsme měli náš první koncert na skandinávské půdě.

Příštího dne jsme se vydali z Bergenu k městečku Kvam, které se pyšní dalším vodopádem, jenž nese jméno Steinsdals a byl jedním ze symbolů Norska na výstavě Expo 2000 v Hannoveru. Poté jsme pokračovali na vyhlídku Kjeaasen, která je unikátní tím, že je téměř nedostupná, vede k ní 2,5 km dlouhý jednosměrný tunel. Další zastávkou byl vodopád Vøringfossen, který uchvátí svou výškou 182 m. Po poslední zastávce u hráze jezera Sysenvatnet jsme se dostali do národního parku Hardangevidda rozprostírajícího se na náhorní planině o rozloze odpovídající 1/8 rozlohy ČR. K přenocování jsme se uchýlili do městečka Geilo, odkud jsme následujícího dne vyrazili do hlavního města Oslo, kde jsme po prohlídce předměstí Holmenkollen, proslaveného olympijskými hrami, měli koncert v kostele Valerenga Kirke s místním sborem Bøler Vokalensemble. Další den jsme zasvětili prohlídce Oslo. Navštívili jsme Vigelandsparken, což je galerie pod širýmm nebem s více než 200 soch umělce Gustava Vigelanda, dále Frammuseet, kde se mohou návštěvníci seznámit s historií norských polárních výprav, a nelze opomenout ani skanzen lidové architektury Norsk Folkemuseum. V odpoleních hodinách jsme přejeli hranici se Švédskem a k večeru jsme se dostali k jezeru Vänern jednomu ze tří největších jezer v Evropě s rozlohou větší než Moravskoslezský kraj, kde jsme přenocovali u města Karlstad. Další den jsme si udělali krátkou procházku v národním parku Tiveden, vyfotili jsme si kanál Gota, jež spojuje Severní a Baltské moře už od 19.st., a prohlédli si královské městečko Vadstena. Ubytování na nás čekalo ve skanzenu v městečku Ödeshög. Největší nadšenci se ještě potmě vypravili k runovému kameniv nedalekém městečku Rök. Další den nás čekal přejezd do univerzitního města Lund, kde jsme měli koncert s místním sborem Lunds Kammerkör v kostele Västerkyrkan, cestou jsme však ještě mohli obdivovat menhiry Ales Stenar u městečka Ystad. I na tomto místě nás okouzlilo netradiční ubytování ve vyřazeném lůžkovém vlaku.

Následující den jsme se přesunuli do města moderní architektury Malmö a odtud přes nejdelší most na světě Öresund (měří téměř 8 km) do Kodaně, kde jsme měli koncert pro městskou část Ballerup. Po prohlídce Kodaně jsme dalšího dne vyjeli trajektem z přístavu Gedser do německého Rostocku a po cestě na ne zrovna klidném moři jsme uvítali útočiště ve městečku Dahmen. Zpestřením posledního dne už byla jen zastávka v Drážďanech a mnohými toužebně očekávaný návrat do Prahy.

Imprimer cette page
Date et heure de l'impression: 19.03.2024 05:03:35
Titre: Turné po Skandinávii | FKPS.cz
Source: /fr/fotogalerie/2007/turne-po-skandinavii.html
KONTAKT

FOERSTROVO KOMORNÍ PĚVECKÉ SDRUŽENÍ

Sídlo sdružení a fakturační adresa

Rostovská 127/11, 101 00, Praha 10

IČO: 003 129 75

Bankovní spojení: FIO Banka č.ú. 2701312030 / 2010

Reg. MV ČR dne 28. 11. 1990

pod č.j. VSP/1-3347/90-R

Telefon: +420 602 228 545
E-mail: fkps@fkps.cz
Tyto webové stránky využívají cookies. Setrváním na těchto webových stránkách souhlasíte s jejich využíváním. Více zjistíte zde.